Hackathon gemeente Eindhoven

Op 15 oktober is gemeente Eindhoven vrijwillig gehackt! En niet door kwaadwillende, maar door een groep studenten van de Fontys Hogeschool Eindhoven. In samenwerking met Defenced is een hackathon georganiseerd en werden de studenten begeleid door de cybersecurityspecialisten van Defenced zelf. Hierbij ging het niet alleen maar om de offensieve kant, het aanvallen van de systemen, maar ook de defensieve kant van cybersecurity.

De red teamers probeerden kwetsbaarheden te identificeren. Tegelijkertijd waren de blue teamers actief om te detecteren of er aanvallen aan de gang waren door de red teamers en of deze konden worden afgewend.

Het was een constructieve en leerzame dag voor alle betrokken partijen. Nadien is Defenced eind oktober in gesprek gegaan met Geert Bax, strategisch adviseur informatiebeveiliging bij de gemeente Eindhoven.

 1. Wat is de reden dat jullie een hackathon uitvoeren vanuit de gemeente Eindhoven?
  In 2014 is de gemeente uitgedaagd door journalist Brenno de Winter met de vraag aan onze wethouder om de gemeente te laten hacken. Dit was een uniek en spannend moment voor de gemeente, want in gemeenteland was gemeente Eindhoven de eerste die dit liet uitvoeren. Dit was een super leerzaam moment voor de gemeente, leuke samenwerking tussen hackers gemeente en leveranciers. Daarna heeft de gemeenten dit elk jaar volgehouden behalve 2020 en 2021 door COVID. De samenwerking werkt meerdere kanten op; er wordt altijd iets gevonden wat de gemeente kan verbeteren. Je haakt studenten aan die wellicht weer bij de gemeente komen werken. Gemeente Eindhoven leidt graag mensen op, dus dat is een perfecte combinatie.

 2. Waarom heb je er dit jaar voor gekozen om blue teamers en pentesters tegenover elkaar te zetten?
  Dit was een aanvulling vanuit Defenced. Zo combineer je de aanvallende kant met de verdedigende kant. Zo kunnen studenten ook aan beide kanten ruiken. Defenced heeft een sensor geplaatst en een aantal andere databronnen gekoppeld, zodat de blue teamers konden zien wat de red teamers aan het doen waren, erg interessant.

 3. Ben je van plan om ook de komende jaren de hackathon te laten plaatsvinden?
  Ja daar wordt de gemeente Eindhoven steeds enthousiaster over, de studenten vinden dit ook heel erg leuk en zoals gezegd leren wij hier ook heel veel over. Elk jaar proberen wij dit event te verbeteren en steeds professioneler aan te pakken.

 4. Waarom heeft de gemeente Eindhoven Defenced benaderd voor het begeleiden van de hackathon?
  De Gemeente Eindhoven kent de individuele ervaren specialisten van Defenced al lange tijd en kent de kennis en sociale betrokkenheid van deze personen. Daarnaast heeft Defenced een goede relatie met Fontys University.

 5. Hoe ben je in contact gekomen met Defenced?
  Vertrouwen in de mensen – kennis verleden, altijd contact gehouden en het bedrijf zien groeien naar iets moois.

 6. Hoe zou je de samenwerking tussen de gemeente Eindhoven en Defenced beschrijven?
  De gemeente Eindhoven leert van Defenced. Defenced is de specialist op het gebied van cybersecurity en onze IT / securityspecialisten leren weer van de specialisten van Defenced. Daarnaast is Defenced flexibel, veel kennis op het gebied van cybersecurity en het is een pragmatische club.

 7. Kun je in een paar sleutelwoorden Defenced beschrijven?
  Behulpzaam, transparant, hoog kennisniveau, top van de Nederlandse security bedrijven, korte lijntjes geen log bedrijf. Defenced gaat altijd voor de next mile bij hun relatie, kennen het cyberwerkveld erg goed, innovatie staat hoog in het vaandel.

 

Meer weten over Defenced en de mogelijkheden? Plan dan een afspraak met ons in.

Start met een goed gesprek.